Presentació del llibre De Neuronas a Galaxias

Adolfo Plasencia Diago és periodista, escriptor sobre ciència i tecnologia, professor i conferenciant. L’any 2017 va publicar, en anglès, el llibre titulat Is the universe a hologram? (És l’univers un holograma?) publicat en la seva primera edició per l’editorial MIT Press. El llibre, amb el subtítol Scientists Answer the Most Provocative Questions (Científics Responen a les Preguntes Més Provocatives) és un recull de diàlegs que l’Adolfo Plasencia ha anat recopilant al llarg d’anys. Noms com els de Richard Stallman, José María Yturralde, John Perry Barlow, Ignacio Cirac, Javier Benedicto, José Hernández-Orallo, Michail Bletsas, Israel Ruiz, Anne Margulies, Tim O’Reilly, i altres, componen aquests diàlegs on es parla d’inteligència artificial, patents, computació, astrofísica, filosofia, matemàtiques, etc…

Tal i com es presenta l’obra, l’Adolfo Plasencia ens diu:

La ciència, avui dia, és més un procés de col·laboració que de moments eureka individuals. Mitjançant una sèrie de diàlegs interconnectats amb destacats científics, als quals se’ls demana que reflexionin sobre preguntes i conceptes clau entorn del món físic, la tecnologia i la ment, es recrea aquí aquest tipus de sinergia. Aquests pensadors aporten tant observacions específiques, com a comentaris més amplis sobre les tradicions intel·lectuals que s’han ocupat d’aquestes preguntes, i, en fer-ho, revelen una rica veta d’idees que interactuen entre si. La persistent paradoxa de la nostra era és que, en un món amb una capacitat d’accés a la informació sense precedents, moltes de les qüestions més importants segueixen sense resoldre’s.

Aquestes converses, conduïdes per un veterà escriptor científic, Adolfo Plasència, reflecteixen aquesta circumstància de la mà de científics i humanistes que tracten temes com la intel·ligència, la consciència, l’escalfament global, l’energia, la tecnologia, la matèria, la possibilitat d’una altra Terra, el canvi del passat i fins i tot la curvatura filosòfica. Els diàlegs discuteixen aspectes tan fascinants del món físic com la funció del bit quàntic, la cosmologia de l’univers primordial o la saviesa continguda en les antigues pedres tallades. Ofereixen visions optimistes però raonades de la tecnologia, considerant la cultura de la convergència, els algorismes, la desigualtat, la veritat, l’ètica dels hackers, la intel·ligència artificial i altres temes. Des d’una diversa gamma de disciplines, aporten diferents perspectives sobre la intel·ligència, abordant aspectes com la neurofisiologia del cervell, la informació afectiva, la innovació col·laborativa i la saviesa de les multituds.

El llibre va ser presentat per primer cop el dia 30 d’octubre de 2019 al Centre Cultural La Nau, a València. Posteriorment, es va proposar a l’autor fer la presentació del llibre a Barcelona durant la primera meitat de l’any 2020. Malauradament, la pandèmia global provocada pel coronavirus ha impedit, de nou, realitzar aquest acte quan hi havia la previsió.

Recentment s’ha editat la versió en castellà del llibre, amb el títol De Neuronas a Galaxias, i la Fundació Margarita Marsà, en estreta col·laboració amb el Reial Cercle Artístic farà la presentació del llibre amb la presència de l’autor el proper dia 20 de setembre a les 18 hores al Saló del Atlants, a la seu del Reial Cercle Artístic de Barcelona.

Degut a l’actual situació sanitària i de restriccions d’aforament, és requisit indispensable per assistir a aquest event que us registreu mitjançant un formulari. Les vostres dades només s’utilitzaran una sola vegada per verificar l’accés al recinte. L’aforament serà limitat a 70 persones com a màxim.

Us podeu registrar aqui: https://bit.ly/3zY97XN